Следвайте Гласове в ТелеграмПланът за нов тунел и път под Шипка

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПланът за нов тунел и път под Шипка
Коментари Харесай

Тунелът под Шипка - жертва на зелените

Следвайте " Гласове " в Телеграм

„ Планът за нов тунел и път под Шипка по долината на Козя река е опасност за естествените екосистеми ". Това е записано в Плана за ръководство на парк Българка, през който минава трасето на тунела и пътя. Планът е направен от някогашният зам.министър на екологията, Тома Белев. За изработването му са платени 2.6 млн. лв..

Цялата територия, през която минава инфраструктурата обвързвана с тунела, е включена от Белев в зона с резерватен режим. Там са неразрешени всевъзможни човешки действия и най-много  строителството. Това е повода, откогато на 30 декември 2021г. е признат и влезнал в действие  плана за ръководство на парк Българка, да не може да започва построяването на тунела под Шипка. Въпреки че има определен реализатор, всички процедури са блокирани. Това съобщи и министърът на районното развиване, Андрей Цеков, на последния парламентарен надзор.

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват 

Днес, 15.01.2024г., във Върховния административен съд на втора-последна инстанция ще се гледа делото, което община Габрово, неправителствената организация НАБЧ и физическо лице са завели против признатия на връх новата 2022 година проект за ръководство на парк Българка.

На първа инстанция, поради установени голям брой нарушавания при одобряването на проекта, съдът отхвърли Решението на Министерски съвет, с което той е признат. Този акт на Върховен административен съд беше обжалван от Министерство на околната среда и водите.

Основният недостатък на проекта за Управление на парк Българка,разработван от екип еколози с началник Тома Белев, е че той няма наложителната екологична оценка. Освен това съгласно Върховен административен съд " той не дава отговор на законовите условия за своевременност и новост и по тези аргументи е ненужен ".

Приетият небрежно проект на Българка е образец за двойният стандарт, който ползват зелените неправителствени организации. Пример за това е обжалваният от тях проект за ръководство на парк Пирин. Тогава еколозите извършиха поръчката на швейцарското Неправителствени организации  WWF(Световен фонд за дивата природа), на което представител за България е дамата на Тома Белев, Веселина Кавръкова, и нападнаха в съда смяната в проекта за ръководство на парк Пирин, която допускаше построяването на втора кабинка в ски зона Банско. Другата неправителствена организация, която тогава апелира проекта беше " Асоциация на парковете в България ", която се управляваше от Тома Белев.

През 2018 година зелените твърдяха, че не може да има проект за ръководство на парк без Екологична оценка. Когато обаче в края на 2021г. екипът еколози на Тома Белев трябваше да усвои парите за проекта на Българка, екологична оценка не бе направена, тъй като „ нямало потребност “.

Освен това проектът е признат и без наложителното мнение от Висш експертен екологичен съвет.

Когато през 2021г. Министерски съвет приема проекта за ръководство на парк Българка, Тома Белев към този момент е бил назначен за зам. министър на Борислав Сандов в Министерството на околната среда и водите.

След днешното съвещание на Върховния административен съд, в период до един месец се чака изговаряне. Ако петчленният състав удостовери решението на тричленния и отхвърли признатият проект за ръководство на парк Българка, ще може да стартира същинската работа по плана за създаване на тунел под Шипка.

Инфо: ekonovini.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР